Atacurile animalelor salbatice, prevenite cu garduri electrice; acestea vor fi predate fondurilor de vanatoare

Atacurile animalelor salbatice, prevenite cu garduri electrice; acestea vor fi predate fondurilor de vanatoare

Șase fonduri cinegetice din Vrancea și Buzău vor primi garduri electrice printr-un proiect cu fonduri europene gestionat de Ministerul Mediului. Garda Forestieră Focșani a covocat gestionarii de fonduri cinegetice din Vrancea și Buzău pentru a ridica gardurile electrice vineri, 14 octombrie, de la sediul furnizorului din Covasna. Gardurile sunt achiziționate printr-un proiect cu fonduri europene derulat de Ministerul Mediului, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, Romsilva și Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt. Proiectul are ca obiectiv general menținerea stării de conservare a ursului brun și prevede achiziția unui număr de 1140 de garduri electrice care vor fi predate fondurilor cingetice din arealul de implementare. 

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Focșani, Ionică Cherciu (FOTO), a explicat că gardurile oferite prin acest proiect european sunt un sistem complet, cu generator impulsuri, panou solar, împământare, acumulator, role fir, sistem complet pentru poartă cu arc, izolator dublu și izolator inelar, izolatori fir, etichete autocolante, tăbliță avertizare. În această etapă vor merge la Covasna pentru a ridica gardurile electrice, reprezentanții AV Tomis pentru Nereju, Ocolul Silvic Năruja pentru Nistorești, AVPS LRHunters Iași pentru Lepșa, iar de la Buzău, AVPS Călifarul Alb pentru Măgura, AVPS Călifarul pentru Brăiești și Asociația de Vânătoare Cerbul Carpatin pentru Cătina.

Inspectorul șef Ionică Cherciu a adăugat că, în acest an, au fost acordate despăgubiri de 43,4 mii lei pentru vrâncenii care au suferit pagube în urma atacurilor animalelor sălbatice. Pentru atacurile la animale care au avut loc în perioada 25 februarie- 26 septembrie, au fost constituite 22 dosare pentru acordare de despăgubiri, iar alte 6 dosare pentru neacordarea despăgubirilor, deoarece documentația era incompletă. Lista pagubelor suferite de vrânceni cuprinde 32 familii de albine, 3 bovine, un porc, 61 ovine și 2 capre. Atacurile au avut loc în comunele Bârsești, Gura Caliței, Dumitrești, Jitia, Nistorești, Poiana Cristei, Vintileasca, Vizantea Livezi, Vrâncioaia, Soveja, Năruja. 

Tot în acest an au fost reclamate atacuri ale animalelor sălbatice și distrugerea culturilor agricole în mai multe localități însă niciun dosar nu a fost complet și nu au fost acordate despăgubiri fermierilor. Cele mai multe pagube au fost create de mistreți, care au distrus 7,9 hectare de porumb și 0,5 hectare de floarea soarelui. Însă fermierii care au reclamat pagubele nu au îndeplinit o condiție obligatorie, respectiv notificarea scrisă transmisă administratorului fondului cinegetic după constatarea atacului animalelor sălbatice. 

Ciprian Dumitru

Postat de monitoruldevrancea.ro | 12.10.2022