Compensatii de 7,8 milioane lei solicitate de proprietarii de paduri din Vrancea

Proprietarii de paduri din Vrancea au solicitat Garzii Forestiere Focsani sa acorde compensatii financiare de peste 7,86 milioane lei pentru suprafete de padure situate în zonele protejate unde nu au voie sa exploateze lemn. Aceste compensatii sunt aferente unei suprafete de 28568 hectare, situate în tipurile functionale T1 si T2. Solicitarile au fost depuse si analizate la Garda Forestiera Focsani, termenul limita pentru depunerea cererilor fiind 30 iunie.

Cele mai multe solicitari au fost din partea obstilor vrâncene, dar au fost si cereri din parte unor societati comerciale precum si din partea unei persoane fizice. Cele mai mari sume solicitate sunt la Tulnici, aproape 1,9 milioane lei, acolo fiind si cea mai mare suprafata de padure detinuta de o obste vrânceana. Banii sunt acordati de la bugetul de stat conform unei hotarâri de Guvern din 2017, prin care se asigura respectarea prevederilor Codului Silvic conform caruia statul este obligat sa aloce sume reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recolteaza datorita functiilor de protectie stabilite prin amenajamente silvice.

Aceste restrictii sunt de doua tipuri functionale, T1, adica protectie integrala – în care sunt interzise taierile, si T2, respectiv paduri în care se pot face taieri în procent foarte mic – taieri de conservare, care sunt stabilite prin amenajamentele silvice. Altfel spus, regulile silvice prevad ca nu pot fi efectuate taieri în anumite suprafete de padure iar pentru ca a impus aceste restrictii, statul trebuie sa asigure compensatii proprietarilor. Pot solicita aceste compensatii proprietarii care detin documente care atesta dreptul de proprietate, au încheiat contract de administrare sau de servicii silvice, pentru anul sau perioada din an pentru care se solicita plata compensatiilor, fac dovada existentei unui amenajament silvic în vigoare, prin care suprafetele de padure pentru care se solicita compensatii au fost încadrate în tipurile functionale T1 si/sau T2, nu au fost condamnati pentru fapte penale privind nerespectarea regimului silvic. De asemenea, proprietarii trebuie sa faca dovada ca nu au existat taieri ilegale în padurile încadrate în tipurile functionale T1 si/sau T2 în anul anterior anului pentru care se face solicitarea de acordare a compensatiilor, în volum mediu mai mare de 1 metru cub/hectar. De mentionat ca, desi erau prevazute în Codul Silvic, dupa 2010, statul român a refuzat plata compensatiilor motivând ca acestea sunt considerate ajutor de stat de catre Comisia Europeana. În schimb, statul prin institutiile de control îi obliga pe proprietarii de padure sa nu taie niciun lemn în suprafetele considerate de protectie.

 

Sursa: www.monitoruldevrancea.ro